Astrea / News / NEWSFLASH: sterke stijging van de wettelijke in...

01-02-2023

NEWSFLASH: sterke stijging van de wettelijke interestvoeten

Publications | Ruud De Houwer en Cato Van Straeten

Lorem ipsum dolor sit amet,
consetetur sadipscing elitr,
sed diam nonumy eirmod
tempor invidunt ut labore et
dolore

De steilste inflatieklim ooit laat zich ook voelen in de Belgische wettelijke interestvoeten. Vanaf 1 januari 2023 zijn zowel de gewone wettelijke interestvoet als deze van toepassing in handelstransacties fors gestegen.

De gewone wettelijke interest bedraagt thans 5,25%, terwijl deze begin 2022 nog verlaagd werd van 1,75% naar 1,50% (Algemene administratie van de Thesaurie – Mededeling over de wettelijke interestvoet, BS 31 januari 2023, 15059).

Ook de interestvoet in handelstransacties volgt dezelfde tendens: deze stijgt van 8% naar 10,50%. Deze nieuwe rentevoet zal eveneens kortelings worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Het niet naleven van (overeengekomen) betalingstermijnen kan dus leiden tot hoogoplopende bijkomende kosten. Als schuldenaar is het dan ook des te belangrijk deze termijnen na te leven.

Langs de andere kant biedt deze recente wijziging voor ondernemingen de gelegenheid om de gehanteerde algemene voorwaarden (zowel in B2B- als B2C-relaties) te laten nakijken. Niet alleen deze aangepaste interestvoeten, maar ook andere (wets)wijzigingen, zoals de inwerkingtreding van het nieuw verbintenissenrecht (Boek 5 BW), hebben immers mogelijks een belangrijke impact op uw algemene voorwaarden.

Voor meer informatie kan u terecht bij: Marc Van Looveren, Ruud De Houwer, Cato Van Straeten en Gorik Orbie.